Pa, Donald, fmm

Trump e suspendat de pe Twitter și Facebook după foarte multe abateri ce au încălcat termenii și condițiile platformelor, care i-au fost tolerate fiindcă (versiunea oficială) era important ca mesajele unui președinte, chiar având potențialul de a face rău, să ajungă la oameni pentru ca aceștia să le judece singuri. Lol. Iar Trump a profitat din plin și a calomniat, instigat și împrăștiat știri false aproape zilnic, ani de zile.

Băi și n-apucă lumea să se bucure că nebunul a fost redus la tăcere așa cum merita, că au și apărut voci care strigă cenzură și abuz. Poftim? Și n-aș avea vreo problemă cu asta, dar sunt voci ale unor oameni care îmi păreau ancorați în realitate. Oameni care, aparent, nu înțeleg că, în secolul ăsta, libertatea de exprimare a unor „influenceri” de calibrul lui Trump nu poate exista fără un minim control. Efectiv nu e în beneficiul umanității, chiar dacă, dacă privești superficial, poți echivala controlul cu cenzura. În secolul trecut, când rețelele sociale nu existau, orice nebun putea să susțină orice într-un ziar sau la televizor, cu impact limitat. Alți nebuni îl aprobau în sinea lor, discutau subiectul cu prietenii și cam atât. Fiindcă nu exista butonul de SHARE, pentru ca prostia debitată să facă ocolul planetei în cinci minute. Evident că existau și acum 30 de ani Olivii Steer care, poate, își convingeau prietenele pe o rază de cinci străzi să nu-și vaccineze copiii, prin viu grai sau telefonic, dar ajungeau mult mai greu să influențeze viețile a milioane de oameni. Asta era forma de control, faptul că absurditățile nu erau diseminate pe scară largă, fiindcă nu treceau de oamenii raționali. Platforme precum Facebook și Twitter ne-au arătat însă cu cel fel de mentalități coexistăm, oferind tuturor o voce și posibilitatea de a ajunge extrem de rapid la persoane cu preocupări similare. În felul ăsta, oameni care nu au capacitatea de a filtra informațiile și au o predispoziție pentru a fi manipulați, au devenit țintele altora care îi manipulează din convingere sau pentru propriile interese. Trump a câștigat alegerile din cauza Facebook. Trump a pierdut alegerile ȘI datorită Facebook, care și-a mai făcut ordine printre algoritmi, după multe presiuni externe.

Eu nu sunt de părere că social media ar trebui să dispară. O găsesc utilă din nenumărate puncte de vedere. De asemenea nu cred că se poate opri manipularea prin fake news, cel puțin nu deocamdată, fără a trece în extrema cealaltă, a cenzurii. Până la urmă trebuie educați oamenii, nu feriți proștii de alți proști. Dar mi se pare binevenită orice măsură luată pentru a scădea din influența unor specimene precum Trump.


Publicat

în

de către

Etichete: