Să discutăm despre domnul nostru Mac Mini și de ce cred că Apple va acapara în următorii ani o bună parte din segmentul desktop, în timp ce Intel încearcă să înțeleagă ce i se întâmplă. Înainte ca Apple să anunțe procesorul M1, respectiv divorțul de Intel, nici măcar nu m-am uitat în direcția Mac Mini. Știam deja despre ce e vorba: un desktop cu performanțe slăbuțe la un preț premium. Sunt îndrăgostit de un deceniu de iPhone și iPad dar pasul spre macOS nu-l făcusem; n-am considerat că merită investiția în hardware și deranjul de a mă obișnui cu un OS nou. De același buget puteam să-mi construiesc un desktop cu Windows mai mult decât decent. Ceea ce și făcusem. Aveam acasă un pc destul de rapid, care putea rula cele mai noi jocuri la detalii medii, bun și pentru editare foto/video și alte cele. Dar timpul nu stă în loc, NVIDIA scoate plăci video pe bandă rulantă iar pc-ul meu, de top acum doi ani, a început să ceară upgrade-uri. Mai un nvme, mai o placă video, mai un ram. S-au întâmplat apoi două lucruri care m-au convins în timp record: Apple a anunțat procesorul M1 iar Stadia a intrat și în România. Brusc, i7-ele din calculatorul meu cât un elefant era depășit iar Stadia făcea ca placa video să nu mai prea conteze. M1 n-are nicio problemă cu editarea video 4k (hell, fac asta și pe iPad-ul cu A12) iar de jocuri se ocupă Stadia și o face excelent. Și atunci de ce să nu fac pasul iar pc-ul să-l trimit la produs? Oricum îmi trebuia unul nou la job (acolo chiar am nevoie de Windows fiindcă am multe echipamente ce rulează doar pe el).
Welcome Mac Mini cu M1. Am ales versiunea cu 16GB RAM și 512 SSD la care am legat un SSD Samsung de 1TB și un NAS cu raid1 de 8TB, în care mi-am transferat totul de pe pc și în care păstram deja restul chestiilor ce nu vreau să le țin în cloud. Am adăugat un webcam și un Homepod pentru sunet.
Impresii. Mac OS nu e dificil dar e suficient de diferit de Windows pentru a dura puțin acomodarea. Evident, primul lucru pe care l-am apreciat și pe care am și mizat, este sincronizarea superbă cu iCloud, având acces instant la arhiva mea de peste 80.000 de poze și clipuri, iMessage, Facetime, Apple Music, calendar, notițe și altele. E vis frumos, serios. Aplicațiile se mișcă toate dubios de iute pentru un desktop care nu scoate niciun sunet (are ventilator dar până acum nu l-am auzit). Pot folosi iPad-ul ca second display, fără cablu, iar pe televizor pot face screen mirroring fără a instala nimic. Făcut cont de user la nevastă și la copilul cel mare, ca să nu ne încurcăm unii pe alții.
Ca aplicații, în plus de cele standard am mai instalat Final Cut Pro (M1), Chrome (M1), 1Password, Dropbox, VLC (M1 yey!), Microsoft Office (M1), qBittorrent, Twitter, aplicațiile de mesagerie, Teamviewer și ceva jocuri de pe Apple Arcade pentru fiu-miu. N-am avut probleme cu aplicațiile Intel ce se folosesc de Rosetta 2 pentru a rula; nici nu știi care sunt decât dacă te uiți în activity monitor. Fiindcă n-am musai nevoie și acasă de softurile Adobe, am ezitat să le instalez deocamdată. Aștept să ofere suport pentru M1 și abia apoi îmi poluez calculatorul cu ei (da, urăsc tot ce ține de Adobe dar îmi trebuie). Îmi lipsește IrfanView ca viewer/foto editor cu multe funcții, inclusiv batch, un soft de windows extrem de versatil. Sper să găsesc o alternativă.
Am și mici nemulțumiri. De exemplu mi s-a activat de vreo câteva ori screensaver-ul din senin și nu am mai putut ieși din el nicicum. Dacă pățiți, ctrl+command (sau tasta windows)+Q. Altă chestie pe care nu o înțeleg este de ce nu pot modifica volumul la nivel de sistem (doar la nivel de aplicație) dacă pun ca sound output monitorul prin hdmi. Tot legat de monitor, mi-ar fi plăcut să pot modifica display scaling simplu ca în Windows, fiindcă mi se pare textul un pic prea mic la rezoluția monitorului. Din păcate MacOS nu are așa ceva decât la laptopuri și la ceva monitoare binecuvântate de Apple. Ar mai fi widget-urile care arată la fel de mișto ca cele din iOS, dar pe care nu poți să le ții permanent pe desktop. Presupun că va apărea opțiunea printr-un update.
Aș recomanda Mac Mini cu M1 în primul rând posesorilor de dispozitive iOS, pentru integrarea aplicațiilor iCloud și care doresc un desktop foarte capabil ce ocupă puțin spațiu. E minunat pentru consum multimedia, gaming (printr-un serviciu precum Stadia), office work și web browsing, cu suficientă putere de procesare pentru a-l folosi și pentru task-uri mai serioase dacă e nevoie.