Windows 7, răsfăţat din faşă

(post tehnic, neamatorii de aşa ceva poa’ să-l sară liniștiți)

Windows 7 a pornit cu dreptul iar cei de la Microsoft se roagă ca review-urile să rămână la fel şi după momentul lansării. După ce am văzut un milion de articole, toate laudative la adresa Windows 7, și datorită Microsoft care oferă cu generozitate (yeah..) gratuit varianta beta a sistemului de operare şi te lasă să o foloseşti până la 1 august, am decis să văd și eu minunea. După 1 august va apărea ori beta 2, ori Release Candidate-ul. Deşi iniţial au zis că îl oferă primilor 2 milioane jumate care vor să-l încerce, între timp au ridicat restricţia văzând că au primit vreun milion de request-uri încă din prima zi. Ideea este că varianta asta de Windows 7 raportează către Microsoft orice bug sau crash, astfel încât the more, the better pentru ei.

Sistemul pe care l-am instalat eu este un Intel Core2Duo @ 2.2ghz, 2 GB RAM, placă video GeForce 8600 GT cu 512 MB RAM, 3 harddisk-uri dintre care unul pe SATA, unul pe IDE şi unul pe USB. Sistemul l-am înghesuit pe harddisk-ul IDE, singurul unde am reuşit să eliberez cu greu 30 de giga. Surprinzător, n-am resimţit în nici un fel performanţele reduse ale drive-ului IDE în comparaţie cu SATA, şi nu pot decât să-mi imaginez cu împreună cu un SSD (Solid State Drive) Windows 7 decolează. Am ales varianta pe 32 de biți a sistemului de operare, deși am înțeles că cea pe 64 este cea „de viitor”. Pe mine nu m-au interesat performanțele extreme ci compatibilitatea cu echipamentele/softurile ce funcționau pe Vista. Nu voi enumera toate îmbunătățirile cu care vine Windows 7 și care se găsesc pe toate site-urile. Am remarcat însă din prima interfața care a suferit niște schimbări binevenite. Taskbar-ul modificat, introducerea de acțiuni comandate prin gesturi (scuturi cu mouse-ul o fereastră > ferestrele se minimizează lăsând în prim plan doar  fereastra activă), shortcut-uri utile de la tastatură, toate fac munca cu sistemul de operare mult mai plăcută. Există deja o mare varietate de teme care pot fi aplicate ferestrelor, care de care mai stylish sau mai colorate, în funcție de gusturi. Imediat după instalare, Windows 7 a instalat automat toate driverele necesare (inclusiv placa video) și toate update-urile disponibile. Am încercat și un driver experimental de la  Nvidia pentru Windows 7, care după instalare a făcut niște figuri, însă apoi n-am mai avut probleme. Am remarcat cu surprindere că Windows Media Player 12 știe de accelerare hardware pentru fișierele codate H264. Modul de vizualizare a pozelor este de asemenea îmbunătățit și pe gustul meu, cu afișarea tuturor parametrilor fotografiei și un preview redimensionabil după preferințe. Probleme de compatibilitate cu programele pentru sisteme Windows mai vechi n-am avut încă dar nici nu am instalat toate ciurucurile.

Mai jos un screenshot făcut desktop-ului (dualmonitor) ; dunga neagră din partea dreaptă se datorează faptului că monitorul secund are o rezoluție mai mică decât cel principal


Click aici pentru a face download la captura originală (2960×1050)

Concluzii: Windows 7 este într-adevăr un OS „simpatic”, chiar și în varianta beta. Mai bun decât Vista din mai multe puncte de vedere. Fără multe mesaje enervante, cu meniuri simplificate și mai logice, e foarte rapid, îşi face treaba şi arată bine, cu o interfaţă bine gândită. Dar nu sunt de acord cu aserţiunile cum că Windows Vista, ghinionistul sistem de operare lansat în 2006, a fost un eşec. Un fel de Windows ME. Eu am Vista pe laptop şi rulează excelent. Mai degrabă pe atunci calculatoarele nu erau echipate ca cele de acum. Şi mă refer în special la memorie şi plăci video. Acum 2 giga de RAM sunt ceva la ordinea zilei, iar 4 giga are orice gamer care se respectă. Preţurile la RAM sunt în continuă scădere, astfel încât oricine poate să-şi revitalizeze sistemul. Deci Windows 7 se mişcă mai bine decât se mişca Vista în momentul lansării datorită sistemelor noastre îmbunătăţite, şi în mai mică măsură datorită optimizării de cod, care există fără îndoială, din moment ce kernel-ul ocupă jumătate din memoria ocupată de Vista. În momentul actual sunt decis să-l cumpăr când va apărea. Să vedem dacă mă răzgândesc până atunci.


Publicat

în

, ,

de către

Etichete: